This is a new house design for a photographer at the back of his commercial frontage. Facing a rear access lane in a light industrial and business zone, the challenging brief asked for 4 bedrooms, large flexible living and dining area, a roof deck, garage for 4 cars and 2 more additional car parking spots. In order to accommodate the brief in tight site and to manage the cost, the design had to be a compact box, also responding to the other big blank sheds and boxes in its immediate context. The ability to introduce natural light became paramount and project took on a working name of ‘camera obscura’ - the precursor to the modern day camera, literally meaning ‘black chamber’. The idea that a camera is simply a black box outside with various contraptions that are plugged in to let light in and bounces around the complex interior.

 
camera obscura