A design of a suburban house in Melbourne for a Singaporean family. The client brief called for spaces for their extended family who will also be living in the house and the desire to have ensuite bathrooms attached to every bedroom. Due to this requirement, our design approach has been first to use a 'skin+cores' approach, by compressing the service areas into 'cores' and eliminating the use of internal walls altogether, thereby creating fluid flowing spaces around these spatial elements.


The design is also an interpretation of traditional Chinese use of axial circulation path whilst creating a rich sequence of spaces. The importance of this circulation element is further enhanced by transition into various architectural devices, from the formal entrance canopy to undercover walkway and shading for the verandah to the walkway and screen to the garden.

 
chia